Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-09@11:56:48 GMT

پارادوکس خانه به دوش‌ها و اجاره بهای لاکچری

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۲۸۲۵۰

پارادوکس خانه به دوش‌ها و اجاره بهای لاکچری

خبرگزاری فارس-طیبه جواهری: گرانی مسکن و اجاره بها امروزه مردم را از رویای خانه‌دار شدن منصرف کرد و وام‌های خرید مسکن جای خود را به وام‌های اجاره مسکن داده است. از آلونک‌های ۳۵ متری پایین شهر و پشت بام خوابی گرفته تا مالیات بر خانه‌های خالی گویا هیچ کدام تاکنون راهکار به تعادل رساندن بازار مسکن نبوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینبار قیمت مسکن شوکی دیگر به اجاره‌نشینان و بی‌خانمانان وارد کرد و آب پاکی روی دست مستاجران و کسانی که عمری در آرزوی خانه‌‌دار شدن هستند ریخت؛ طبق آخرین اخبار منتشر شده میانگین قیمت مسکن به متری ۲۳ میلیون تومان در پایتخت رسید، خبر کوتاه اما بسیار گران بود!

اخذ مالیات بر خانه‌های خالی موضوع بحث برانگیز چند سال قبل

اخذ مالیات از خانه‌های خالی موضوع جدیدی نیست، مالیات بر خانه‌های خالی ابتدا در سال ۵۲ تصویب شد که براساس آن وجوهی به نام عوارض تخلیه خانه خالی و بلااستفاده گرفته می‌شود این قانون در اسفند سال ۶۶ با عنوان عوارض بر مستغلات مسکونی خالی مورد توجه قرار گرفت و در سال ۸۰ به دلیل پایین بودن ارزش معاملاتی املاک نسبت به ارزش روز امکان شناسایی خانه‌های خالی لغو شد؛ تا اینکه در سال ۹۴ به بهانه تنظیم بازار مسکن موضوع مالیات بر خانه‌های  خالی مورد بحث قرار گرفت؛ بر همین اساس واحدهای مسکونی واقع در شهرهایی با جمعیت بیشتر از صد هزار نفر که به عنوان واحد خالی شناسایی می‌شوند از سال دوم مشمول مالیات می‌شوند که در سال‌های آتی میزان مالیات آنها افزایش می یابد.

از طرفی رشد حدود ۵۰ درصدی اجاره بهای مسکن که مشکلاتی را برای اقشار اجاره‌نشین ایجاد کرده، یکی از گلایه‌های مطرح شده توسط نمایندگان مجلس در دیدار با وزیر راه و شهرسازی بوده است. نمایندگان معتقدند در خلاء نظارتی متولیان امر، اجاره بها روز به روز در حال افزایش است.

انعقاد قرارداد بالاتر از ۲۰ درصد تخلف است

مریم قمی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان کرج، در خصوص نقش مداخله مشاوران املاک در بالابردن قیمت اجاره بهای املاک، به خبرنگار فارس در البرز گفت: با توجه به مصوبه دولت در خصوص کنترل و ساماندهی اجاره بهای مسکن، مشاوران املاک حق نوشتن قرارداد اجاره مسکن با افزایش بیشتر از ۲۰ درصد رقم سال گذشته را ندارند و در صورت اقدام به این امر، مطابق قانون با متخلفین برخورد می‌شود. 

وی با بیان اینکه مالکان عامل گرانی اجاره بها هستند، افزود: مشکلی که در مسیر اجرای این قانون  وجود دارد، تقاضای مالکان برای افزایش اجاره بها مطابق با نظر آنهاست. مالکان می‌گویند که اگر مبلغی که می‌خواهیم تنظیم نشود، خودمان مستاجر  پیدا می‌کنیم و قرارداد را هم خودمان می‌نویسیم. این امر مشاوران املاک را مجبور می‌کند، برای نگه داشتن مشتری، رقم اجاره بهای مسکن را مطابق با نظر مالک اعلام کنند. 

رئیس اتحادیه مشاوران املاک کرج خاطر نشان کرد: برای اجرای این طرح باید علاوه بر نفع مستاجران، شرایط مشاوران املاک نیز در نظر گرفته و اهرمی بازدارنده برای مالکان تعیین شود تا نتوانند رقم اجاره را به بیش از ۲۰ درصد برسانند. مشاوران املاک هم یک صنف هستند که نیاز به امرار معاش دارند و با توجه به بازار پرنوسان مسکن، برای عقد قرار داد تلاش می‌کنند. 

وی یادآور شد: دفاتر مشاور املاک اجازه نوشتن قرارداد اجاره بیش از ۲۰ درصد مبلغ سال گذشته را ندارند.‌ شهروندان می‌توانند در صورت مواجهه با این اقدام از سوی مشاورین املاک، موارد را با مستندات موجود از جمله قرارداد اجاره بهای سال گذشته، به اتحادیه گزارش کنند تا در اسرع وقت، با متخلف برخورد شود.

قمی گفت: رسیدگی به تخلفات مشاوران املاک در حیطه وظایف اتحادیه است و مشکلات بین موجر و مستاجر در حوزه اختیارات اتحادیه مشاوران املاک نیست. ما وظیفه نظارت بر مشاوران املاک را داریم و در این راستا به تخلفات رسیدگی و پرونده به تعزیرات ارسال می‌شود. 

وی با بیان اینکه طرح تشدید بازرسی دفاتر مشاورین املاک از امروز آغاز می‌شود،گفت: علاوه بر این، در اتحادیه املاک استان سامانه‌ای طراحی شده که مردم می‌توانند بدون نیاز به مراجعه به اتحادیه، مشکلات خود را در این سامانه ثبت کنند.

در حال حاضر با پیک جابه‌جایی مواجه هستیم؛ با ورود به فصل جابه‌جایی مستاجران، نرخ‌های جدید کشف می‌شود. اگر چه قیمت مسکن تا حدی به ثبات رسیده و نرخ رشد سالیانه آن به ۱۶ درصد رسیده، پیش‌بینی کارشناسان این است که اجاره بها جاماندگی خود را در مقایسه با قیمت مسکن جبران کند.

در این شرایط بسیاری از زوج‌های جوان با مشکلاتی در پرداخت مبالغ درخواستی از سوی مالکان مواجه شده‌اند. سال گذشته اجاره‌نشین‌ها که عموما از توان محدودی برخوردارند شرایط سختی را سپری کردند و با توجه به این‌که درآمد آنها با تورم عمومی و نرخ رشد اجاره بها همخوانی ندارد در سال جاری نیز نمی‌توان چندان به بهبود وضعیت آنها امیدوار بود.

اوضاع مستاجران با هر نوع تغییر در شرایط اقتصاد کلان دگرگون می‌شود؛ چرا که عوامل مختلفی مثل نرخ سود بانکی، تورم عمومی، قیمت مسکن و نرخ رشد دستمزد بر این بازار اثرگذار است. به دلیل پایین بودن نرخ بهره بانک‌ها در مقایسه با اجاره بها صاحب‌خانه‌ها ترجیح می‌دهند به جای پول پیش بیشتر، اجاره‌ی بیشتری دریافت کنند. از طرف دیگر مبلغ رهنی که مستاجران به دست صاحب‌خانه‌ها می‌دهند به دلیل تورم بالای ۴۰ درصدی اقتصاد ایران هر ساله به نوعی آب می‌رود. بنابراین مستاجران در یک بازی دو سر باخت قرار دارند.

ساماندهی اجاره مسکن قانون می‌شود

علیرضا عباسی، نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوال خبرنگار فارس البرز مبنی بر اینکه چرا مصوبه افزایش ۲۰ درصدی اجاره بها در تهران و ۲۵ درصدی در شهرستان‌ها در بنگاه‌های معاملات ملکی و در واقعیت امر اجرا نمی‌شود، گفت: این مصوبه مربوط به  دولت است. طرح مجلس  برای ساماندهی اجاره مسکن به صورت کامل مصوب نشده، کلیات آن به تصویب رسیده و جزییات آن در حال بررسی است.

وی افزود: این مصوبه مجلس  به نحوه ثبت قرارداد اجاره، بسته‌های تشویقی برای  قرارداد اجاره چندساله  و غیره می‌پردازد که کلیات این طرح در مجلس به تصویب رسیده و جزییات آن از جمله الزامات و ضمانت اجرایی برای کنترل  اجاره بها و افزایش سالیانه آن هنوز در مجلس در حال بحث و بررسی است که  تصویب این طرح و تبریل آن به  قانون، می‌تواند در کنترل اجاره بهای مسکن موثر باشد.

نماینده مردم البرز در مجلس به سایر اقدامات مجلس برای کنترل قیمت اجاره بهای مسکن اشاره کرد و گفت: مجلس یازدهم در حوزه مسکن اقدامات مثبتی داشته است که مصوبه مالیات بر خانه‌های خالی از آنجمله است.

وی اضافه کرد: با توجه به وجود خانه‌های خالی بسیاری که مالک به عنوان  سرمایه به آن نگاه می‌کند و آن را اجاره نمی‌دهد تا خانه دست نخورده باقی بماند،  مجلس اخذ مالیات از خانه‌های خالی را مصوب کرد  تا مالکان تشویق به اجاره منازل شوند و عرضه مسکن افزایش یابد و قیمت‌ها تعدیل شود.

عباسی با بیان اینکه در مدت ۸ سال اقدامات دولت قبلی، برای ساخت مسکن مناسب نبوده و در این خصوص کوتاهی شده است، ادامه داد: در دولت قبل، در حالیکه باید سالی یک میلیون مسکن  ساخته می‌شد سالی ۱۰۰ هزار واحد بیشتر ساخته نشده است. در نتیجه با  انباشتی از تقاضای مسکن روبرو هستیم که عرضه مناسبی نداشته است.

 وی افزود: در حال حاضر با کمبود  بیش از ۶ میلیون واحد مسکونی مواجه هستیم در حالیکه اگر حتی نیمی از تعداد واحدهای برنامه ریزی شده در دولت قبل ساخته می‌شد، با این مشکل مواجه نبودیم. برای حل این مشکل، مجلس با تصویب قانون جهش تولید مسکن، دولت را موظف کرد سالانه یک میلیون واحد مسکونی بسازد تا با  افزایش عرضه مسکن،  قیمت‌ها به حد متعادل برسد.

انتهای پیام/ج

منبع: فارس

کلیدواژه: اجاره بها مسکن گرانی تورم وام مالیات بر خانه های خالی اجاره بهای مسکن مشاوران املاک قرارداد اجاره اجاره مسکن ۲۰ درصد سال گذشته قیمت مسکن اجاره بها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۸۲۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم

شهردار تهران گفت: اختصاص برخی از املاک و خانه‌ها به مدیران شهرداری که در دوره‌های پیشین صورت می‌گرفت امری ناعادلانه بود اما ما سعی کردیم به جای این کار برای مدیران شاغل در شهرداری که فاقد مسکن بودند، وام با بهره بانکی در نظر یگیریم.

به گزارش ایسنا،‌ علیرضا زاکانی در حاشیه نهمین سمینار بین‌المللی زلزله در جمع خبرنگاران پیرامون لیست منتشر شده از تخصیص وام به مدیران شهرداری برای مسکن گفت: سازمان‌ها و مجموعه‌های مختلف خانه سازمانی برای استقرار مدیران خود دارند، اما شهرداری تهران فاقد خانه سازمانی برای مدیران است. به همین جهت در دوره‌های قبلی املاک شهر را به ثمن بخس و بعضاً با تخفیف ۵۰ درصدی به مدیران می‌دادند و این اتفاق مصداق کامل بی‌عدالتی بود.

وی با بیان اینکه لازم است برای برخی از مدیران شهرداری که از شهرستان به تهران می‌آیند مسکن تهیه شود، افزود: در این دوره ما به جای آنکه برخی از زمین‌ها و املاک شهرداری را در اختیار مدیران قرار دهیم به آنان وام با درصد سود بانکی دادیم. برای پیشبرد این کار مقدمتاً به مدیران ودیعه دادیم و سپس آن را تبدیل به وام کردیم‌. آنان نیز قسط‌های این وام را پرداخت می‌کنند.

شهردار تهران در پایان تاکید کرد: اختصاص برخی از املاک و خانه‌ها به مدیران شهرداری که در دوره‌های پیشین صورت می‌گرفت امری ناعادلانه بود اما ما به این سمت نرفتیم و سعی کردیم به جای این کار برای مدیران شاغل در شهرداری که فاقد مسکن بودند وام با بهره بانکی تهیه کنیم، اما متاسفانه این موضوع با بی‌انصافی در رسانه منعکس شد. در حالی که واقعیت چیز دیگری بود.

وی درباره میزان آمادگی‌ شهرداری تهران برای مقابله با زلزله گفت: در گام نخست به دنبال کاهش ضریب آسیب‌های زلزله در تهران هستیم. سپس فهم درست ابعاد زلزله و تشخیص زودرس وقوع آن برای ما از اهمیت برخوردار است. در همین راستا اتفاقات خوبی در زمینه جهش شتاب نگارها و سامانه‌های تشخیص دهنده زلزله در پایتخت رخ داده است.

وی افزود: به عنوان مثال سال گذشته برای اولین بار در تهران، پنج شتاب نگار عمقی در عمق ۵۰ متری سطح زمین کارگزاری شده است. همچنین مراحل نصب یک شتاب نگار دیگر نیز در عمق ۱۰۰ متری به زودی تکمیل خواهد شد.

زاکانی در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون اقدامات شهرداری تهران در حوزه آموزش عمومی به شهروندان با هدف مقابله با زلزله گفت: سال گذشته ۳۰۰ هزار نفر از شهروندان تحت آموزش‌های عمومی شهرداری تهران قرار گرفتند. همچنین در درون سیستم مدیریت شهری نیز به کارکنان آموزش‌های تخصصی پیرامون مقابله با زلزله ارائه شده است.

شهردار تهران در ادامه تاکید کرد: مدیریت شهری تهران در حوزه استحکام کالبدی نیز گام‌های رو به جلویی طی ماه‌های گذشته برداشته است. در همین راستا بناست برای نخستین بار ۱۶ هزار ساختمان با همکاری ۹ دستگاه به لحاظ ایمنی پایش شود که تاکنون عملیات پایش ۴۰۰۰ ساختمان تکمیل شده است.

براساس گزارش پایگاه خبری شهر، وی تاکید کرد: در ستاد ایمنی و مدیریت بحران شهرداری تهران ۱۵ کارگروه با هدف مقابله با زلزله شکل گرفته است که این کارگروه‌ها با هماهنگی کامل بین دستگاه‌های مختلف به دنبال افزایش ضریب ایمنی در پایتخت هستند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ماموریت بازرسان املاک برای شناسایی خانه‌های خالی در کرمانشاه
  • مسیر سخت تا نقطه تعادل در بازار مسکن
  • شناسایی ۳۰ هزار خانه خالی در شهرهای جدید
  • كف و سقف اجاره مسکن تعيين خواهد شد
  • ماجرای پرداخت ودیعه به برخی از مدیران شهری چه بود؟
  • شهرهای جدید دیگر بهشت محتکران نخواهد بود
  • پیام جالب یک مستاجر به صاحب خانه اش | چرا فکر می‌کنی مقصر همه مشکلات اقتصادی‌ات من هستم؟ | ببینید
  • اجاره خانه در شمال تهران چقدر آب می خورد ؟ اجاره نشینی خوش نشینی یعنی همین !
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • سیر تا پیاز طرح ساماندهی بازار زمین و مسکن